Jokainen koira on oma yksilönsä, ja ensin täytyy tutustua koiraan ja tarkkaan arvioida, mikä metodi kullekin koiralle sopii. Erittäin tärkeää on, että myöskin omistajasta metodien täytyy tuntua hyviltä ja loogisilta. Tämä on siksi hyvin tärkeää, koska myös omistajan on sisäistettävä opit, ja niitä tulee sitten toteuttaa jokapäiväisessä elämässä koiran kanssa, jotta parannusta alkaisi näkyä.

Kuitenkin yksi asia on selvää; koira on aina koira, riippumatta minkä rotuinen tai ikäinen se on tai millainen tausta sillä on ollut. Koiraeläimet puhuvat ympäri maailmaa samaa kieltä.

Seuraavat asiat pätevät jokaisen kohtaamani koiran kohdalla:

  1. En koskaan ensi kertaa tavatessani anna huomiota koiralle. Vasta kun se on rauhallisessa hyvässä mielentilassa, tervehdin koiraa.
  2. Jos haluan antaa huomiota koiralle, rapsuttaa tai paijata sitä, kutsun koiran aina luokseni, en koskaan mene koiran luo antamaan sille hellyyttä.
  3. En koskaan tottele koiraa. Jos se pyytää minulta huomiota, kutsuu leikkimään tai kerjää ruokaa, en anna sille haluamaansa. Kaikki aiemmin mainitut asiat tapahtuvat minun aloitteestani ja minä myös päätän, milloin antamani huomio loppuu.
  4. Aina koiraa käsitellessäni pyrin olemaan tyyni, rauhallinen ja itsevarma. 

Kaikki edellämainitut asiat vahvistavat omaa asemaani koiran silmissä. Minun tulee olla samaan aikaan sekä hyväntahtoinen ja oikeudenmukainen, että jämpti ja johdonmukainen, itsevarma ja rohkea johtaja. Tällöin koira tuntee olevansa turvassa kanssani, ja se voi luottaa siihen, että mitä tahansa ympärillä tapahtuu, minä hoidan tilanteen kuin tilanteen. Se voi rentoutua ja keskittyä olemaan koira, ilman stressiä ja jännitystä. 

Lauman voima

Koiralauma opettaa minulle kaikista eniten. Kun tuon laumani keskelle vieraan koiran, laumani kertoo minulle, onko kyseessä kuinka tasapainoinen koira tai ei. Pystyn näkemään koirasta paljon enemmän laumani avulla kuin mitä yksin pystyn tulkitsemaan. Tästä syystä haluan käyttää mahdollisimman paljon laumaa mukana työssäni. Voin myös ottaa koiran pidemmäksi aikaa kuntoutettavaksi laumani keskelle, jos koira vain siitä hyötyy. Erään asiakkaani koira eli meillä kaksi viikkoa, ja muutokset olivat uskomattomia! Lauman voima on ihmeellinen, hyvässä ja pahassa. Tasapainoinen lauma auttaa esimerkiksi arkaa koiraa tulemaan kuorestaan ja rentoutumaan.

Vaikutteita olen saanut:

Pevi

Pevi-kouluttajalta saamani opit olivat kullanarvoisia. Opin tulkitsemaan koiran elekieltä; erityisesti korvien ja hännän asentoa, ja kuinka paljon niillä oikeasti on merkitystä koiran koulutuksessa. Opin tulkitsemaan, luottaako koira enemmän itseensä vai omistajaansa ja kumpi todellisuudessa on johtavassa asemassa, koira vai omistaja.

Jonna Nurmi/Vietti ja Vaisto, ongelmakoirakouluttaja:

Jonnalta olen oppinut myös valtavasti. Päällimmäisenä nousee pintaan se, että jokainen koira on kohdattava yksilönä, eikä ole vain yhtä oikeaa tapaa opettaa koiraa. Jos joku keino toimii koiralle, on se juuri se oikea keino, kunhan koiralle ollaan reiluja eikä koiraa vahingoiteta eikä pelotella. Yksi metodi toimii yhdellä ja toinen toisella. Riippuu täysin koirasta ja myös omistajasta, mitä keinoja kannattaa käyttää. Jonna on opettanut minua kyseenalaistamaan asioita, ja olen joutunut pistämään aivoni työskentelemään oikein kunnolla. Olen tosissani päässyt pohtimaan erilaisten metodien merkitystä, sekä koirien elekielen tulkintaa. Jonnalla on mieletön kyky tulkita koiria ja hän on hyvin kekseliäs ja aina avoin uusille ideioille. Jonna on myös muistutellut minua kehumisen/palkitsemisen merkityksestä, kuinka tärkeää se todella on. Koiralle on näytettävä, kun se tekee jotain ei-toivotulla tavalla ja yhtälailla muistettava kehua, kun se sitten toimii oikein. Toimimme Jonnan kanssa molemmat Valkeakoskella ja toivon todella, että hedelmällinen yhteistyömme jatkuu monin tavoin vielä tulevaisuudessakin.

Cesar Millan, Koirakuiskaaja

Yksi maailman kiistellyimmistä koirankouluttajista on ehdottomasti Cesar Millan. Hänen metodejaan on kyseenalaistettu useita kertoja ja hän on joutunut usein kriitikkojen ja median höykytykseen. Olen saanut kunnian olla kuuntelemassa häntä ja seuraamassa hänen työskentelyään 2015 Dusseldorfissa Saksassa sekä 2017 Budapestissa Unkarissa. Häneltä sain korvaamattomia neuvoja, ja haluan tässä kertoa, mitä olen häneltä oppinut. Seuraavat asiat ovat suoria lainauksia hänen kirjoistaan. Lauseet, joista olen täydellisesti samaa mieltä, ja joiden pohjalta koko työtäni koirien kanssa teen.

Koiran lauma on sen elinvoima. Laumavaisto on sen ensisijainen vaisto. Koiran asema laumassa on yhtä kuin sen identiteetti. Jokaisella koiralla on suuri motivaatio pitää lauma tasapainoisena ja toimivana. Laumassa on vain kaksi roolia: johtajan ja seuraajan roolit. Kaikkein tärkeintä on, että jokaisella laumalla on laumanjohtaja. Loput eläimistä ovat seuraajia. Lauman sisällä muut eläimet noudattavat omaa arvojärjestystään, jonka yleensä määrittää niiden sisäsyntyinen energiataso. Laumanjohtajan täytyy olla täydellisen itsevarma ja tietää koko ajan, mitä on tekemässä.

Jos laumanjohtaja luonnossa näyttää minkäänlaista heikkoutta, sen kimppuun hyökätään ja sen tilalle astuu lauman vahvempi jäsen. Tämä pätee kaikkiin eläinlajeihin, jotka elävät arvojärjestyksen omaavissa sosiaalisissa ryhmissä. Useimmat koirat ovat helpottuneita tietäessään, että niiden omistajat johtavat niitä. Laumanjohtajuus ei riipu koosta, painosta, sukupuolesta tai iästä. Jos koiralla ei ole pysyvää tunnetta omasta paikastaan laumajärjestyksessä, se näyttää lähes aina joitain merkkejä epätasapainoisuudesta.

Koiran johtaminen lenkillä on paras tapa saavuttaa laumanjohtajuus. Se on alkukantainen aktiviteetti, joka luo ja vahvistaa laumanjohtajan ja seuraajan välisiä suhteita. Koirasi kanssa käveleminen on voimakkain yksittäinen työkalu, jota suosittelen. Käveleminen on suhteenne perusta. Koiran aivoihin on rakennettu tarve vaeltaa lauman kanssa. Jokainen solu koirasi kehossa janoaa päästä kävelemään. Luonnossa koirat vaeltavat ruoan perässä jopa 12 tuntia. Johtaja on johtaja kellon ympäri. Vaikka olisit miten väsynyt, vaikka haluaisit keskittyä matsin katselemiseen tai lehden lukemiseen, sinun täytyy silti säteillä sille samaa rauhallisen itsevarmaa johtajan energiaa.

On laumanjohtajan tehtävä kertoa koiralle, milloin on aika herätä, milloin syödä ja miten olla tekemisissä toistensa kanssa. Johtaja asettaa sääntöjä ja rajoituksia siitä, minne mennä ja mihin tahtiin, milloin levätä, milloin pissata, ketä jahdata ja ketä ei, minne kaivaa kuoppa, minne kääntyä. Kaikki tämä kuuluu kuriin. Kuri ei kuitenkaan tarkoita rankaisemista. Kuria ovat säännöt ja rajoitukset, jotka ovat olemassa sekä koirien itsensä että meidän suhteemme hyväksi. Luonnossa koirat korjaavat toistensa käytöstä koko ajan. Luonnossa koiralaumat ovat täynnä sääntöjä ja rajoituksia. Joskus ne tuodaan julki energian välityksellä, joskus kehonkielellä, joskus taas fyysisesti koskettamalla tai puremalla. Koirilla sääntöjen rikkomisella on aina seurauksensa. Tästä ei ole olemassa poikkeuksia. Koirat eivät inhoa toisia koiria, jotka korjaavat niiden käytöstä, eivätkä ne kanna kaunaa virheitä tehneitä koiria kohtaan. Ne korjaavat käytöstä ja jatkavat saman tien elämäänsä. Tämä kaikki on niille yksinkertaisen luonnollista.

Väkivalta ei koskaan ole hyväksyttävää. Koiran lyöminen ei ole sallittua. Pelkoa ei voida käyttää keinona saada eläin tottelemaan, se ei toimi. Vahvan johtajuuden osoittaminen ja sääntöjen asettaminen eläimelle ei ole sama asia kuin pelon aiheuttaminen ja eläimen rankaiseminen. Koskaan ei eläintä saa korjata vihaisena tai turhautuneena. Jos yrität korjata koiraasi vihaisena, olet yleensä itse enemmän poissa hallinnasta kuin koirasi. Se aistii epätasapainoisen energiasi ja pahentaa entisestään huonoa käytöstään. Et saa koskaan antaa eläimen ärsyttää sinua. Sinun tehtäväsi on opettaa sitä ja osoittaa johtajuutta. Jos aiot korjata sen käytöstä, sinun on pysyttävä rauhallisen itsevarmassa mielentilassa. Tämä voi olla sinulle suuri haaste. Mutta ehkä lemmikkisi tuli elämääsi juuri siksi, että voisitte molemmat oppia terveemmän tavan käyttäytyä. Koirat korjaavat usein toisiaan hellävaraisilla näykkäyksillä, ja kosketus on yksi niiden tavallisimmista kommunikaatiotavoista.

Kun kuria ja korjauksia käytetään minkä tahansa eläimen kanssa ja mihin tahansa tarkoitukseen, niitä tulisi aina käyttää pienimmällä mahdollisella voimalla, jolla saavutetaan haluttu käytös. Jokaiselle menetelmälle on aikansa ja paikkansa.

Luonnossa kuri, säännöt ja rajoitukset ovat positiivisia asioita, koska ne varmistavat henkiinjäämisen. Dominoiva koira auttaa tekemään ympäristöstä sellaisen, jossa on vähemmän konflikteja. Jokainen solu koirasi kehossa elää mieluiten selkeästi määritellyissä sosiaalisissa puitteissa johtajanaan reilu ja johdonmukainen laumanjohtaja, johon koira luottaa ja jota se kunnioittaa. Eläimen vahva johtaminen ja sääntöjen asettaminen ei ole sama asia kuin pelon lietsominen ja eläimen rankaiseminen väkivaltaisesti.

Et voi alkaa korjaamaan koirasi käytöstä, ellet ensin korjaa omaasi. Ja jotta voisit korjata omaa käytöstäsi, sinun on oltava halukas ja kykenevä näkemään, mikä tarvitsee korjausta. Jos sinulla on ongelma koirasi kanssa, on todennäköistä, että omassa elämässäsi on jotakin pielessä. Emme voi saada aikaan tasapainoa ilman itsetuntemusta emmekä voi saavuttaa johtajuutta ilman tasapainoa. Tämän takia koiramme ovat meille uskomaton lahja. Ne voivat opettaa meille itsestämme asioita, joita emme mitenkään voisi oppia yksin. Kun olet tunnistanut oman osuutesi koirasi käytöshäiriöissä, miten pystyt muuttumaan? Vastaus on, että sinun pitää oppia vaalimaan rauhallisen itsevarmaa energiaa. Tuo voima on syvällä sisällämme ja se voi auttaa meitä hallitsemaan omien koiriemme lisäksi omia elämäkohtaloitamme. Yleisesti ottaen eläimet kunnioittavat tietynlaista energiaa ja ne rentoutuvat sellaisen energian lähellä, jota kutsun rauhallisen itsevarmaksi energiaksi.

Eläimet eivät seuraa epätasapainoisia johtajia. Vain ihmisillä on johtajia, jotka valehtelevat ja pääsevät sitten pälkähästä. Dominoivuus ei tarkoita, että toinen eläin tyrannisoisi toista. Siihen ei liity pakottamista, syyllisyyttä eikä loukkaantumisen tunteita. Laumanjohtajuudessa on kyse siitä, että koiran elämästä tehdään turvallista ja johdonmukaista.Luonnolliset laumanjohtajat eivät hallitse seuraajiaan pelon avulla. Joskus heidän täytyy haastaa toiset tai osoittaa muille auktoriteettiasemansa, mutta suurimman osan ajasta he ovat rauhallisia, hyväntahtoisia johtajia.

Yhteenvetona:

Käytän paljon hiljaista kieltä ja energiaa koirien kanssa. Huomioimattomuus kuin myös huomiointi (positiivinen tai negatiivinen) ovat erittäin tehokkaita työvälineitä. Käytän myös usein kosketusta ja kehonkieltä halutessani kiinnittää koiran huomion tai kertoakseni, että joku asia ei ole sallittua. Lisäksi käytän erilaisia ääniä apunani. Äänimerkkejä, jotka tulevat itseltä luonnostaan, ja joiden tarkoitus on herättää joko koiran mielenkiinto tai pysäyttää epätoivottu käytös. Työvälineinä minulla on pääasiassa panta ja remmi. Kiitoksena/palkkana käytän elekieltä, kehua, taputusta tai namia. Namien kanssa olen kuitenkin hyvin varovainen, koska oikean ajoituksen opettelu koiran omistajalle voi olla haastavaa ja jos koira saakin palkan liian myöhään tai liian aikaisin, voi siitä aiheutua  pelkkää takapakkia koulutuksessa. Esimerkiksi remmirähjä koira saakin palkan toisen koiran tuijottamisesta vaikka omistajalla olisi tarkoitus kiinnittää koiran huomiota muualle.

Asiakkaitteni kanssa pyrin ehdottomaan rehellisyyteen ja avoimuuteen. Olen luonteeltani hyvin suorasukainen ja asiakas voi luottaa, että sanon asiat millaisina ne näen. Pyrin siihen, että asiakas itse huomaa, missä on ehkä tehnyt väärin, ja löytää sitä kautta motivaation alkaa kehittyä ja muuttaa omaa käyttäytymistään.

Muokattu  21.03.2018